Aikalajärvi lähialueineen

Aikalajärvi (Uuronjärvi) on eräs Lapväärtin suurimpiin sivuhaaroihin lukeutuvan Heikkilänjoen alkulähteistä. Lapväärtinjoki on yksi Suomen viidestä elinvoimaisen meritaimenkannan omaavista joista. Meritaimenen lisäksi joessa esiintyy mm. harjusta, vaellussiikaa ja rapua. Joki kuuluu kansainväliseen Project Aqua -vesistösuojeluohjelmaan, ympäristöministeriön esitykseen erityissuojelua vaativista vesistöistä sekä Natura 2000 -verkostoon. Aikalajärven kalakantaan kuuluvat hauki, ahven ja made.

Aikalajärvellä on oma 10 ha luonnonsuojelualue. Alueen läheisyydessä on soidensuojelun perusohjelmaan kuuluva keidassuo Iso Kaivoneva, joka on rauhoitettu luonnonsuojelualueena. Suon pohjoisosassa on kirkasvetinen Kaivojärvi. Iso Kaivoneva on suokokonaisuus, joka on linnustoltaan Suomen edustavimpia ja kansainvälisestikin merkittävä soidensuojelukohde.

Etäisyyksiä: Botnia Golf 10 km, Laivakivi 7 km, Lauhavuoren kansallispuisto 17 km, Kauhaneva-Pohjankangas -kansallispuisto 45 km, Iso kaivoneva 2 km, Hyypän luontoreitit 20 km, Katikan kanjonit 30 km, , Sotkanrinteet 20 km, Honkajoen Pesämäen Moottoriurheilukeskus 40 km, Hämes-Havusen talonpoikaistalo 20 km.